Sauna on suomalaisessa kodissa lähes välttämättömyys ja se on meille suomalaisille helposti yksi kodin tärkeimmistä paikoista rentoutua ja nauttia. Siksi onkin erityisen tärkeää, että sauna on hyvässä kunnossa ja viihtyisä. Ajan myötä jo esimerkiksi 10 vuotta vanha sauna voi hyvinkin alkaa rapistua ja kyllästyttää. Tässä tekstissä kerrommekin 3 kohtuullisen helppoa vinkkiä, joilla voit itse parantaa saunasi viihtyisyyttä ja ulkonäköä.

1. Saunan lauteiden ja seinien käsittely

Saunan lauteet ja paneelit tulee käsitellä säännöllisesti. Esimerkiksi saunavahalla tuot saunaan nopeasti haluamasi uuden sävyn. Lisäksi vaha toimii suoja-aineena ja se tuo tehokkaan suojan kosteutta ja likaa vastaan.

Saunavahoja löydät useissa eri sävyissä lähes kaikista remonttitarvikekaupoista. Muista pestä sauna huolellisesti ennen käsittelyä, sillä seinissä ja lauteissa on varmasti likaa. Pesulla varmistat parhaan lopputuloksen. Lauteet saattavat myös vaatia kevyttä hiontaa ennen käsittelyä.  

Saunan lauteiden käsittely

Halutessasi voit muuttaa saunasi ilmettä tummaan suuntaan (kuva: www.saunatohtori.fi)

2. Tuo viihtyisyyttä saunatuotteilla

Laudeliinoilla, saunatyynyillä ja muilla saunatekstiileillä tuot saunaan helposti väriä ja pehmennät tunnelmaa. Voit tarvittaessa peittää tekstiileillä kuluneita tai tummia kohtia ja saada näin myös saunan ulkonäköä parannettua. Lisäksi voit tuoda saunaan yhtenäistä tyyliä olevia lämpömittareita, kiuluja ja muita tuotteita.

Saunassa rentoutumista voit edistää entisestään ruokkimalla muitakin kuin tunto- ja näköaisteja. Myös äänet ja tuoksut ovat iso osa tunnelmaa. Saunatuoksut ovatkin yksi loistava keino tuoda uusia elämyksiä ja tunnetta kotisaunaan. Mikäli sinulla ei ole puusaunaa, myös kynttilät saunassa luovat rauhallisuutta ja tunnelmaa.

Relax Löylytuoksu tuo saunaan kesäisen koivun tuoksun.

 

Yksi esimerkki viihtyisyyttä lisäävästä tuotteesta on suomalaista käsityötä oleva Relax-saunavihta. Se on vihta, joka sopii kaikille saunan ystäville, myös koivuallergikoille. Se ei sotke saunaa, mutta tuottaa saman elämyksen perinteisen vihdan kanssa. Saunavihdan ja muut saunatuotteet löydät itsellesi verkkokaupastamme.
Relax Saunavihta on oiva tuote kaikille saunan ystäville.

 

3. Lisää ja paranna kalusteita

Ajan myötä esimerkiksi saunan selkänoja tai kaiteet alkavat helposti notkua ja pitää ääntä. Nämä pienet jutut alkavat helposti ärsyttää saunojaa. Kiinnitä siis kaiteet ja selkänojat paremmin ja lisää tarvittaessa tukipuita. Lisäät helposti saunan toimivuutta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Olemassa olevien lisäksi voit tuoda saunaan lisänä esimerkiksi jakkaroita ja jalkatukia, mikäli tilaa riittää. Näin pääset saunassa helpommin rentoon asentoon ja voit nauttia löylyistä entistäkin enemmän.

Jalkatuki saunan lauteet

Voit lisätä esimerkiksi tuen jalkakaiteelle (kuva: www.saunatohtori.fi)

Mikäli nämä itse tehdyt toimenpiteet eivät saa aikaan riittäviä muutoksia, kevyt saunaremontti ei sekään ole mahdoton ja mahdottoman hintava projekti. Jos itseltä ei ammattitaitoa löydy, voi kuitenkin olla järkevää ottaa ammattilaiset avuksi. Esimerkiksi paneloinnin, lauteiden ja valaistuksen uusiminen tekee saunasta täysin uuden ja tuottaa runsaasti nautintoa ja iloa useiden tulevien saunailtojen aikana. Jos suunnitelmissasi on saunaremontti pääkaupunkiseudulla, suosittelemme ottamaan yhteyttä Saunatohtoriin.

Blogi tuotettu yhteistyössä Saunatohtorin kanssa.

Rentouttavia saunahetkiä!

Eveliina Vauhkonen