Hyvä sydämelle

Säännöllisen saunomisen on osoitettu olevan hyväksi etenkin sydän- ja verenkiertoelimistölle. Saunominen saa lihakset rentoutumaan ja ääreisverisuonet laajenemaan, mikä laskee verenpainetta. Saunominen myös lisää valtimoiden elastisuutta, mikä pienentää sydämen työmäärää. Verenkierron kannalta positiiviset vaikutukset alkavat kun on saunottu vähintään 15 minuuttia.

Parantaa keuhkojen toimintaa

Astmaa tai keuhkoahtaumatautia potevat saattavat hyötyä saunomisesta, koska lämmintä ja kosteaa ilmaa on helppo hengittää. Relax Saunavihta sopii erinomaisesti koivuallergisille. Säännöllinen saunominen ehkäisee flunssaa, mutta korkeassa kuumeessa saunaan ei kuitenkaan kannata mennä.

Lievittää stressiä

Saunassa vietetty aika rentouttaa niin kehoa kuin mieltä, ja auttaa näin torjumaan stressin haitallisia vaikutuksia.  Saunominen vapauttaa elimistöön mielihyvähormoni beetaendorfiinia. Mielihyvähormonit vähentävät stressiä ja ahdistuneisuutta, kasvattavat kipukynnystä ja tukevat kehon parantumista.

Apua uniongelmiin

Kehon lämpötilan nousu lisää melatoniinin esiasteen, serotoniinin määrää. Se on tärkeä tekijä nukahtamisen näkökulmasta. Myös kehon viileneminen saunan jälkeen nukuttaa ja tekee unesta syvempää. 

Rentouttaa lihaksia ja lievittää kipuja

Saunominen on hyvä tapa nopeuttaa palautumista vaikkapa raskaan liikuntasuorituksen jälkeen, koska se rentouttaa lihaksia. Palautumista voi tehostaa venyttelemällä saunassa miedoissa löylyissä. Lämmennyttä lihasta on helpompi ja turvallisempi venyttää kuin kylmää.

Saunominen saattaa lievittää esimerkiksi nivel- ja selkäkipuja. Lämmöstä ja saunan suomasta rentoutumisesta on apua. Saunominen ennen raskasta urheilusuoritusta ehkäisee lihasten kipeytymistä ja lisää niiden liikkuvuutta. 

Saunominen ehkäisee muistisairauksia

Jo kaksi saunomiskertaa viikossa vähentää dementian riskiä viidenneksellä verrattuna niihin, jotka saunovat vain kerran viikossa. 4-7 kertaa viikossa saunovilla dementian riski on peräti yli 60 prosenttia pienempi. Yksi mahdollinen selitys saunan aivoja suojaavalle vaikutukselle löytyy siitä, että saunominen tehostaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Se taas auttaa ylläpitämään aivojen toimintaa.
Eveliina Vauhkonen